Luomutila Kaasalainen.
Aloitin maanviljelyni 1979 vuokraamalla 2 ha maata sokerijuurikkaan viljelyä varten. Kotitilani ostin perikunnalta 1983, peltoa oli vajaa 20 ha, viljelin silloin tavanomaisesti punajuurta, sokerijuurikasta ja rehuviljaa. Luomutuotantoon lähdin siirtymään 1995. Pinta-alani oli silloin vuokramaineen reilu 40 ha, kasveina punajuuri, rehuviljat ja vähäisinä määrinä porkkanaa, sekä lanttua. Viljelen omien ja vuokramaiden kanssa reilua 200 ha:a, kasveina 2024 keväällä oli: syysrypsiä 30 ha, syys-vehnää 8 ha, hernettä 27 ha, kauraa 37 ha ja ohraa 10 ha. Lisäksi uudella n. 17 ha (Sv2) on apilanurmi ja toiselle uudella lohkolla n. 13 ha (Sv1) kylvin apilanurmiseoksen lisättynä pienellä määrällä kauraa lannoitevantailla. Keväällä kylvin yhdelletoista lohkolle (n. 10 ha) apilanurmiseoksen, lohkot jäävät ”viljelykierron ulkopuolisiksi” viideksi vuodeksi. Loppuala on ensimmäisen ja toisen vuoden puna-, valko-apila timotei-, sinimailas-nurmea, sekä uutta Suomen Luomusiemen Oy:n apilapitoista yhdeksän lajikkeen seosta.
Kevättyöt sujuivat helposti suotuisten säiden ansiosta. Kesäkuussa alkoivat sateet, joita riitti koko kesäksi aina syyskuulle asti, sademäärää kertyi kesä-elokuulla yli 400 mm. Sateet olivat kovasti paikallisia jopa tilan sisällä, mutta joka paikassa liikaa. Pahiten kärsi syysvehnä ja herne, jonka alasta päästiin puimaan vain puolet. Muidenkin kasvien osalta sato jäi määrän osalta tavanomaisesta, mutta oli laadullisesti kohtuu hyvä.
Syksyn -24 syyskylvöjä sain tehtyä sateiden välissä jonkin verran, syysrypsiä 22 ha, ruista 12 ha ja syysvehnää 9 ha.
Viljelykiertoni on melkein koko luomuhistoriani ajan ollut kuusivuotinen, kaksi vuotta apilanurmea, sitten vilja, vilja, palkokasvi ja vilja+ nurmensiemen. Syysrypsiä olen kylvänyt apilanurmen jälken viljan sijaan viisi kertaa ja aion jatkaa myös tulevaisuudessa.